You are currently viewing Zeytin Hasadı Bilgilendirme

Zeytin Hasadı Bilgilendirme

  • Post comments:0 Yorum

İtokent Sitesi ortak alanlar ve bahçelerdeki zeytin ağaçları üzerinde yapılan incelemelerde meyve iriliklerinin ve kalitesinin iyi seviyede olduğu alınan meyve numunelerinde yapılan analizlerden de hasat olgunluğunun yakın olduğu görülmüştür. Yüksek kaliteli zeytinyağı alınabilecek tanelerin zeytin sineği zararından korunduğu tespit edilmiş, A ve B blok içerisinde sahayı temsil edebilecek 4 noktaya konulan ve işlevini tamamlayan sarı” yellow stick fermon böcek tuzakları” da kaldırılmıştır.

Bahçelerimizdeki zeytinlerin hasadıyla ilgili olarak hazırlanan uzman raporunun ilgili bölümü aşağıda üyelerimizin bilgisine sunulmaktadır.

“15.10.2024 tarihine kadar yeşil sofralık yapmak isteyen sakinlerin zeytinlerini toplamaları uygun olacaktır. Diğer taraftan yüksek kaliteli (erken hasat, soğuk sıkım, yüksek polifenol ve oleocanthal içerikli) zeytinyağı elde etmek için hasadın 15.10.2024 tarihinden itibaren sitenin koşullarına uygun tarihte yapılmaya başlanması, toplanan zeytinlerin de bekletilmeden sıkıma götürülüp işlenmesi gerekmektedir. Hasattan sonra bekletilen zeytin tanelerinde küflenme ve kurtlanmanın yanında, uçucu faydalı bileşiklerin kaybı da söz konusu olacaktır. Bu nedenle yağhane randevularının hasat yapıldığı gün işlenecek şekilde yapılması öngörülmektedir.

Hasat işleminin sofralık zeytinler için elle, yağlık zeytinler içinse mümkünse çırpıcı tarz hasat makineleri ile yapılması. hasat makinesi temin edilememesi durumunda ise tarak kullanılması önerilmektedir. Sırıkla döverek hasat tekniği ise asla tavsiye edilmemektedir.

Hasat tek seferde planlanması gerektiğinden olgun ya da yeşil tane ayrımı yapılmaksızın tamamının toplanması gerekmektedir. Bölge halkının veya yerel çiftçilerin inanışlarının aksine bu tarihten sonra yağ miktarında değişme olmayacaktır. Bu tarihten sonra değişen tanedeki su oranıdır. Randıman düşük olursa bu suyun fazla olması ile ilgilidir, alınan toplam zeytinyağı miktarı aynı kalacak diğer taraftan kalite yüksek elde edilecektir.

Çuvallara doldurulan zeytin taneleri zarar görüp kalite kaybı olacağından toplanan zeytinler mutlaka plastik kasalarda taşınmalıdır. Elde edilecek zeytinyağlarının 1 litrelik koyu renk şişelerde ya da zeytinyağına uygun laklı tenekeler ile ambalajlanıp kullanılması uygun olacaktır. Daha büyük ambalajların kullanılması durumunda zeytinyağının hava ile temas süresi artacağından kalite ve yararlı bileşikler azalacaktır.

Hasadın bitmesi ile zarar görmüş dalların ve kuru dalların aralanması gerekir. Sonrasında ise %2 bordo bulamacı ile ilaçlanması kışı sağlıklı atlatmak için büyük önem taşımaktadır. Bununla ilgili rapor daha sonra hazırlanacaktır.

İlişikte “ev koşullarında sofralık zeytin işleme yöntemleri” broşürü de bulunmaktadır. Broşürde yazan ya da kendi yönteminizle işlediğiniz yeşil zeytinlerinizi tatlandıktan sonra %6 tuzlu su ve %1 limon tuzu karışımında ya da tamamen zeytinyağında muhafaza edebilirsiniz. Siyah zeytinlerin olgunlaşma sonrasında muhafaza suyu %8 tuzlu olması yeterli olacaktır.”

Bu yıl bahçesindeki zeytinlerin İtokent Yönetimi tarafından toplanmasını isteyen üyelerimizin ofisi arayarak isimlerini bildirmelerini bekliyoruz.

Her yıl olduğu gibi dileyen üyelerimizin bahçelerinden toplanan zeytinlerden elde edilen zeytinyağının %50’si kendilerine verilecek, kalan kısım ise fabrika hak edişi olarak ve İşletme Kooperatifi restoranında kullanılmak üzere paylaşılacaktır.

Bilginize sunarız.
İtokent Site ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulları

Bir yanıt yazın